Persbericht

Jonge Klimaatbeweging oefent druk uit op 335 gemeenten in Nederland: ‘burgers eisen duurzame coalities’.

Met de campagne “Vergroen je Stem” roept de Jonge Klimaatbeweging burgers op om een brief aan hun gemeente te sturen om aandacht te vragen voor de rol die gemeenten hebben op gebied van klimaat.

Nu de verkiezingsuitslagen binnen zijn en de nieuwe raadsleden zijn benoemd, staat gemeenten een grote uitdaging te wachten: het opstellen van een coalitieakkoord. Welke plannen er de komende vier jaar in een gemeente uitgevoerd gaan worden – en welke rol duurzaamheid daarin zal spelen – wordt in dit akkoord vastgelegd.

De Jonge Klimaatbeweging roept burgers op om invloed uit te oefenen op dit proces. ‘We moeten zorgen dat duurzaamheid bij de formatie op de agenda staat. Zo verzekeren we dat dit thema ook een plek krijgt bij de onderhandelingen en niet alleen een item is tijdens de verkiezingen zelf,’ stelt Linde Nieman, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. ‘Juist daarom is het zo belangrijk om ná de verkiezingen lokale politici te overtuigen dat we samen de effecten van klimaatverandering tegen kunnen gaan – en welke rol gemeenten daarin kunnen spelen.’

De jongeren willen samen met zoveel mogelijk burgers nieuwe raadsleden in heel het land oproepen om het meest duurzame coalitieakkoord tot nu toe in hun gemeente op te stellen. In een voorbeeldbrief aan gemeenteraden op de “Vergroen je Stem” website staan onder andere adviezen over thema’s als energie, nieuwbouw en mobiliteit. Inwoners van alle 335 gemeenten waar verkiezingen zijn geweest kunnen hun stem ‘vergroenen’ door deze brief te versturen. Dit kan t/m 22 april.

Aanvullende vragen?

14 + 15 =